Ritual

L’elaboració del Ranxo té un ritual molt ben definit i respectat generació rere generació.

Els preparatius del Ranxo s’inicien uns mesos abans de la festa, tot i que l’activitat més frenètica transcorre a partir del divendres de carnaval, on es dur a terme la última reunió útil per definir els darrers detalls.

El dissabte de carnaval es dedica des de fa pocs anys a preparar una exposició sobre el Ranxo oberta el diumenge i el dimarts al matí.

El diumenge de carnaval és sinònim de recollida. Antigament, a banda de les pubilles hi havia unes carrosses amb músics que acompanyaven els ranxers en el porta a porta pels carrers de la vila per recollir diners i aliments per elaborar el Ranxo. Actualment s’està treballant per recuperar aquesta tradició, i des de l’any 2018 que hi torna haver músics acompanyant la comitiva pels carrers del poble.

A dalt:
Imatge dels anys 70 on es veu una pubilla fent la recollida davant de la gasolinera Rafael Mas, i al fons l’orquestra que acompanyava la comitiva al damunt d’un remolc.
A baix:
Imatge de l’any 2018 on es veu l’orquestra del Centre Cívic a dalt del camió per acompanyar la Comissió del Ranxo i el pubillatge.

D’altra banda, el que es continua mantenint amb majúscules, és l’esperit solidari i participatiu de tota la població que fan possible la continuïtat de la festa més tradicional de Vidreres.

Dilluns de carnval és un dia llarg. En primer lloc, s’acaba la cercavila a les cases de pagès.

D’esquerra a dreta Josep Martorell (Ranxer), Josep Fàbrega (Col·laborador), Miquel Verges (Ranxer) i Albert Santigosa (Ranxer); durant la recollida amb carro i cavall. Imatge dels anys 60.

En segon lloc, es preparen tots els estris, peroles i llenya que s’utilitzaran l’endemà a la plaça Lluís Companys (antiga plaça de l’Oliva en honor a un desaparegut bar) per confeccionar el tradicional menjar. També es van a buscar tot els aliments necessaris per fer el Ranxo i es preparen els productes que es subhastaran per finançar la festivitat. Finalment, es dur a terme l’última reunió prèvia al gran dia per assegurar l’èxit de la trobada.

Dimarts és el gran dia. A les 6 del matí es comencen a omplir les peroles d’aigua i s’encén la llenya de pi encarregada de coure durant 8 hores el Ranxo de Vidreres. A partir d’aquí, es fan bullir tots els ingredients respectant el seu temps de cocció. Paral·lelament es prepara un sofregit que s’acabarà abocant dins les peroles. La subhasta és un dels altres trets diferencials del nostre Ranxo, s’utilitza per finançar la celebració i transcorre a mig matí de dimarts. Les sardanes i les carrosses es sumen a l’activitat del dia fins que arriba el moment culminant: el tastet oficial i el repartiment.

El Ranxer Major acompanyat per la cobla-orquestra, la pubilla, l’hereu i la seva cort, van a buscar les autoritats que s’esperen davant de l’ajuntament, a l’igual que els representats de les diferents entitats del poble i convidats que també formaran part de la comitiva. Junts recorren els carrers del poble que van des de l’Ajuntament a la plaça Lluís Companys, passant per la plaça de l’església.

El Ranxer Major “Xel” acompanyat pel pubillatge (en aquell temps només pubilles) i seguit per les autoritats i representats de les entitats del poble.
En la imatge el Ranxer Major Enric acompanyat del pubillatge de l’any 1985.

Un cop arriben a la plaça es fa el tastet oficial, acte seguit es procedeix a immortalitzar una imatge dels Ranxers amb el pubillatge, i finalment comença el repartiment a tots els assistents, preparats amb olles i utensilis per rebre les racions del preuat Ranxo.

L’endemà, dimecres, és dia d’endreça. És hora de recollir tot el que s’ha utilitzat el dia anterior i de netejar les peroles i estris emprats durant l’elaboració de l’àpat.

A %d bloguers els agrada això: