Ingredients
Els ingredients de km.0 per 28 peroles (de 100l.) són:
- 2800 litres d’aigua
- 140 trossos d’ós de pernil curat
- 154 kg de mongetes seques
- 52 kg de cigrons cuits
- 155 kg d’ossos de vedella i porc (morro, orella, papada…)
- 185 kg de patates
- 16 kg de botifarra blanca
- 16 kg de botifarra negre
- 140 kg d’arròs
- 28 kg de sal
Una de les innovacions en la recepta del Ranxo ha estat el sofregit, composat per:
- 62 kg de ceba de Figueres
- 28 cabeces d’alls
- 61’5 kg de tomàquet triturat
- 10’5 kg de cansalada per fondre (greixons)
- 250 grams de pebre vermell dolç
- 250 grams de pebre negre
- 1 L. de vi ranci
- 1 L. de moscatell
Peroles
Un dels principals elements festius que té el Ranxo de Vidreres és la perola, recipient que s’utilitza per cuinar el Ranxo sobre el foc de llenya.
El nombre de peroles ha augmentat al llarg de la història. En les imatges de Fargnoli dels anys 20 i 30 del segle XX, apareixen entre 1 i 3 peroles. Els anys 50 van ser 4, i a partir d’aquí el creixement va ser exponencial amb 14 peroles el 1982, 24 el 2006, 27 el 2008 i 28 el 2018.



Les 28 peroles que es cuinen actualment (2020), són de 100l.. L’any 2018 va ser el primer any que es van cuinar 28 peroles, i una d’elles era de 65l., però a partir del 2019 arran de la donació d’una perola més, se’n fan 28 de 100l.
Les peroles són propietat de la Comissió del Ranxo, tot i que en temps passats les aportaven diferents persones de forma altruista. Agraïm amb tot l’amor del món a tothom que ha fet entrega de les peroles que avui en dia són propietat de la Comissió del Ranxo, i per tant del poble de Vidreres.
L’any 2023, primer any que fem 29 peroles!
