L’any 2021, degut a la pandèmia de la covid-19 i la situació sanitària a Catalunya i al món, no ha estat possible fer el Ranxo com s’ha fet tradicionalment, a la plaça Lluís Companys. Per evitar contagis del virus i seguir les restriccions de les autoritats del país, s’ha proposat que tothom es cuini el Ranxo de Vidreres a casa.
Aquest video explica com s’elabora el nostre estimat àpat tradicional, des dels ingredients fins al temps de cocció i fins i tot els secrets més íntims del Ranxo com: el sofregit, el cuinar el cigrons a part o l’element fonamental les mínim 5-6 hores de cocció amb llenya de pi a foc lent.
El Ranxer que explica com es fa és en Salvi Jené, President de l’associació Comissió del Ranxo de Vidreres. Al Video també apareixen l’Enric Gual, el PhD Arnau Call i l’Alberto Falgueras, tots ells membres de la Comissió del Ranxo. Desitgem que us agradi i que el video serveixi per preservar la centenaria recepta de la nostra menja.
Visca el Ranxo de Vidreres: l’orgull i la tradició d’un poble!
Recepta per 10 litres de Ranxo (aprox. 25 racions):
- 10l. d’aigua
- 1-2 d’ossos de pernil
- 600g de mongetes seques
- 250g de cigrons cuits 1kg d’óssos (vedella, porc…)
- 700g de patates
- 150g de botifarra negra
- 150g de botifarra blanca
- 150-400g d’arròs
- 80g de sal
Sofregit:
- 80g de greixons o llard de porc
- 2 dents d’all
- 250g de ceba de Figueres
- 250g de tomàquet triturat
- 2 culleres soperes de vi ranci
- 2 culleres sopers de moscatell
- 1 cullera de cafè de pebre vermell dolç
- 1 cullera de cafè de pebre negre
Gràcies a l’ajuntament de Vidreres per pagar la gravació i edició d’aquest video!